Får du svettetokter og mareritt om «Luksusfellen» hvis du vurderer å handle på kreditt? Det er det heldigvis liten grunn til. Kun en promille av kundene våre har problemer med å tilbakebetale kredittkortgjelden sin.

Bruk av kredittkortet kan gi deg god oversikt over ditt forbruk samtidig som det også kan gi deg en del fordeler. De fleste har god kontroll på økonomien sin, og i mange tilfeller gir bruk av kredittkort deg også større trygghet og sikkerhet enn om du betaler med bankkortet. Det er ikke slik at ett kort passer best i alle sammenhenger, og det kan derfor til tider lønne seg å bruke kredittkortet. Som hovedregel er det best å betale kredittkortfakturaen ved forfall for å unngå unødvendige rentekostnader. Men, enkelte ganger kan det være lurt å tilbakebetale kredittkortbruket over flere måneder hvis likviditeten er dårlig. Dette trenger heller ikke å koste så mye som man tror hvis man holder seg til en fornuftig nedbetalingsplan.

Her viser vi deg et regne-eksempel som viser de faktiske kostnadene du får hvis du velger å nedbetale kredittkortregningen din over litt lenger tid. 

 

Vaskemaskinen går i stykker
Vaskemaskinen virker ikke lenger og klesvasken hoper seg opp. Det er Black Friday, og du finner flere gode tilbud på nett, så du velger å kjøpe en ny. Du lurer på om du skal nedbetale vaskemaskinen over tre måneder, og når du bruker kalkulatoren på vår nettside kan du raskt finne ut av hvor mye det vil koste deg. 

Her er en kort forklaring:
• Den nye vaskemaskinen koster 6.000 kroner på tilbud (førpris er 9.000 kroner)
• Den skal nedbetales med like store avdrag hver måned, altså 2.000 kroner hver måned i tre måneder
• Den første måneden har du rentefri betalingsutsettelse og betaler 2.000 kroner
• Måned nummer to betaler du 2.069 kroner (2.000 kroner i avdrag + rente av 4.000 kroner som er 69 kroner)
• Tredje måned betaler du 2.032 kroner (2.000 kroner i avdrag + rente av 2.000 kroner som er 32 kroner)

Dette betyr derfor at vaskemaskinen totalt sett kostet deg 6.101 kroner, hvorav rentene utgjør 101 kroner. Hvis du hadde betalt fullpris for maskinen, hadde den kostet deg 9.000. Du har dermed spart 2.899 kroner til tross for at du velger å nedbetale over tre måneder.

Hvis du har tenkt å bruke kortet ditt på noe kostbart på Black Friday, sjekk hva dette vil koste deg hvis du velger å nedbetale over lenger tid.