Hopp til innholdet

Boliglån for unge

  • Ekstra god rente for deg mellom 18 og 34 år 
  • For deg som vil kjøpe din aller første bolig, eller deg som vil bytte bolig
  • Din egen rådgiver som hjelper deg med alle små og store spørsmål både før, under og etter boligkjøpet

Få hjelp til boligdrømmen hos oss

Skal du kjøpe bolig og er under 34 år? Med boliglån for unge får du ekstra god rente på boliglånet ditt. 

Med boliglån ung kan du få hjelpen du trenger for å komme inn på boligmarkedet. Du kan også få hjelp til å bytte bolig, dersom du for eksempel har behov for å kjøpe noe større, eller vil kjøpe et annet sted. Lånet er for deg som er under 34 år og gir deg ekstra god rente. 

Hos oss får du din helt egen rådgiver som hjelper deg med alle små og store spørsmål både før, under og etter boligkjøpet. Du får god veiledning i hvor mye du kan kjøpe bolig for, hva det er viktig at du tenker på under budrunden og gode råd om både forsikringer og sparing etter boligkjøpet. 

Hvorfor bør du velge oss?

Vi er din lokale sparebank - vi kjenner området du vil kjøpe bolig i og vi kjenner deg. Vi kan derfor være litt mer fleksible enn de større bankene. Vi jobber hardt for å finne løsninger som passer for økonomien din, og vi støtter deg gjennom hele boligprosessen. Vi er raske også. 

Vi anbefaler deg å ta en prat med en av rådgiverne våre så tidlig som mulig, slik at du skal få god veiledning. Du kan også søke boliglån hos oss på nett. Vi henter inn informasjon om deg automatisk, og du kan logge inn for å se status på behandlingen av lånesøknaden din digitalt. 

Spørsmål og svar om boliglån for unge

Hovedregelen er at du må ha 15 % av boligens verdi i egenkapital. Hvis du har tilleggssikkerhet i bolig, for eksempel boligen til foreldrene dine, kan du få låne inntil 100 % av kjøpesummen. Tilleggssikkerhet betyr at vi tar sikkerhet i en annen eiendom for det du ikke har tilgjengelig i egenkapital.

Jo mer egenkapital du har, jo mindre vil du måtte låne, og jo lavere vil renten være. Egenkapital kan være oppsparte midler som for eksempel BSU, sparepenger eller arv.

Lurer du på hvor mye du kan låne? Her gir vi deg en guide på hva vi vurderer hvor mye du kan låne til bolig.
Ønsker du å ta opp et større lån enn du har egenkapital eller betjeningsevne til, trenger du en kausjonist eller en medlåntaker, for eksempel foreldrene dine. Dersom foreldre dine har penger tilgjengelig kan du også ta opp et privat lån fra de som du kan bruke som egenkapital til boligkjøpet. 
Hvis du har foreldre som kan, og ønsker, å hjelpe deg inn i boligmarkedet kan de stille som medlåntaker på lånet ditt. Da vil vi se på både din og dine foreldres inntekt og gjeld når vi vurderer lånesøknaden din. 

Både hovedlåntaker og medlåntaker er ansvarlig for at hele lånet tilbakebetales, det vi på bankspråk kaller solidarisk ansvarlig.
Ønsker du å ta opp et større lån enn du har egenkapital eller betjeningsevne til, trenger du en kausjonist eller en medlåntaker, for eksempel foreldrene dine.

Kausjonist brukes ofte for å kompensere for manglende sikkerhet, altså egenkapital, mens en medlåntaker kan brukes for å øke lånerammen din.

En kausjonist stiller med sikkerhet for deg, som regel i egen eiendom. En kausjonist er ansvarlig kun for den delen av lånet det er stilt sikkerhet for. Viktig at den som stiller som kausjonist er godt informert om hvilke ansvar og forpliktelser det innebærer. En medlåntaker derimot, tar opp lånet sammen med deg og er sammen juridisk ansvarlige for hele lånet. 
Hvis du har en god venn du kan tenkte deg å bo med kan det være en god løsning å kjøpe noe sammen. Med to inntekter vil dere kunne få et høyere lån enn du får alene. 

Hvis dere kjøper bolig sammen som venner er det viktig å avtale om dere skal eie leiligheten likt, eller om den ene skal eie mer. Ulik inntekt og ulik egenkapital kan påvirke dette. Det er også lurt å lage en tydelig avtale om alt fra lånekostnader og andre boutgifter, til hva dere gjør hvis den ene vil selge eller leie ut sin del til andre. Det er viktig for å unngå uenigheter i etterkant. 

Når du går med en boligdrøm anbefaler vi at du tar kontakt med banken i god tid og avtaler en prat med rådgiveren din. Sammen ser dere på et budsjett hvor inntekten din, hvilke utgifter du har i hverdagen, hvilke andre lån du har og hva slags bolig du drømmer om å kjøpe spiller inn. Ulike boliger har ulike kostnader som påvirker budsjettet ditt. 

Vi banker har også en del krav til hvordan vi beregner hvor mye du kan låne. Du kan for eksempel ikke låne mer enn 5 ganger inntekten din. I tillegg må det månedlige budsjettet ditt gå i pluss. Det vil si at dersom budsjettet ditt går i minus, kan du kanskje ikke låne like mye som 5 ganger inntekten din. Andre lån du har, som studielån, billån eller kredittkort, spiller også inn i hvor mye du kan låne. Dette hjelper rådgiveren din deg med å se på og forklare på en god måte.

Budrunden starter vanligvis etter visningene av boligen. Megler informerer interesserte kjøpere om hvordan budrunden vil foregå. Kjøperne gir sine bud til megleren, som videreformidler dem til selgeren. Prosessen fortsetter til en endelig avtale er inngått mellom kjøper og selger.

Budrunden er både spennende og nervepirrende, og det er lett å la seg rive med. Det første du bør gjøre er å sette deg inn i reglene for budgivning. Alle bud er bindende, og du har ingen angrefrist. Vær derfor sikker på at dette er boligen du vil ha, og ikke legg inn bud på mer enn én bolig om gangen.

I budrunder er det ofte korte tidsfrister. Sørg for at du er tilgjengelig for megler, legg en plan for budgivningen din, og aller viktigst: ha fått et finansieringsbevis fra banken og sett et tak for hvor mye du maksimalt kan by på den boligen du vil legge inn bud på.